Aanzegvergoeding

Heb je een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd? Dan moet je werkgever minimaal één maand voor het aflopen hiervan schriftelijk laten weten of de arbeidsovereenkomst wordt voortgezet of niet.

De achtergrond hiervan is dat je op die manier de tijd hebt om op zoek te gaan naar ander werk als je werkgever de arbeidsovereenkomst niet gaat verlengen.

Aanzegvergoeding claimen

Laat je werkgever je helemaal niets weten, dan komt je arbeidsovereenkomst wel te eindigen, maar kun je – naast een transitievergoeding – ook aan aanzegvergoeding claimen bij je werkgever. Die vergoeding of boete komt overeen met een maandsalaris.

Ook als je werkgever de arbeidsovereenkomst wél wil verlengen maar dat niet uiterlijk een maand voor het aflopen van je arbeidsovereenkomst aangeeft, is de aanzegvergoeding verschuldigd. Omdat de arbeidsrelatie dan blijft doorlopen is het echter de vraag of je in die situatie de werkgever ook wil houden aan het betalen ervan. Juridisch kan en mag het.

Regels bij het claimen van een aanzegvergoeding

Er zijn wel nog een aantal aandachtspunten:

  • Als je werkgever te laat is met de aanzegging, is er niet altijd een maandsalaris verschuldigd. Een voorbeeld: Als de arbeidsovereenkomst per 1 januari komt te eindigen en werkgever geeft op 15 december aan dat hij de arbeidsovereenkomst niet gaat verlengen, dan is je werkgever 15 dagen te laat en is de aanzegvergoeding het loon over die 15 dagen:
  • Vaak heeft een werkgever de aanzegging dat er een einde komt aan het dienstverband al opgenomen in de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. In dat geval hoeft de werkgever dus niet te laten weten dat de arbeidsovereenkomst niet zal worden voortgezet. Als je werkgever deze arbeidsovereenkomst toch wil verlengen, moet hij dat wel weer een maand van tevoren doen;
  • Een werkgever moet de aanzegging schriftelijk doen. Er zijn al verschillende procedures bij de rechter geweest over wat schriftelijk precies is. Een brief of e-mail valt hieronder maar in sommige gevallen kan ook een berichtje via WhatsApp hieronder vallen;
  • Als je werkgever de aanzegvergoeding niet wil betalen, moet je BINNEN 2 MAANDEN na het einde van je arbeidsovereenkomst een procedure bij de rechtbank starten om deze te claimen. Op een later moment is die mogelijkheid er niet meer.

Wil je meer weten over de aanzegvergoeding of heb je hulp nodig bij het claimen hiervan bij je werkgever? Neem geheel vrijblijvend direct contact met ons op zodat we kunnen bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Hulp bij je ontslag

Als je werkgever aangeeft niet meer met je door te willen, dan komt er ineens veel op je af. Wij kunnen de situatie snel en deskundig met je doornemen.

We bespreken dan je situatie en mogelijkheden. Ben je daarmee geholpen? Heel fijn! Valt er meer uit te halen en wil je dat ook proberen? Dan kunnen we dat voor je doen en in de meeste gevallen is dat voor jou kosteloos.

Laat jouw ontslag checken
Kantoor The Legal Department
Mr. Eline de Wit