Meer over het ontslag

Meer weten om zo beter uit het ontslag te komen? Lees dan onze nuttige artikelen.

Vaststellingsovereenkomst

Ontslag via het UWV

In de wet staan twee situaties genoemd, waarbij een werkgever naar het UWV moet als hij de arbeidsovereenkomst met een werknemer wil beëindigen.

Lees verder

Vaststellingsovereenkomst i.v.m. Corona ontvangen?

Veel werkgevers zien zich genoodzaakt om wegens de Coronacrisis afscheid te nemen van werknemers. Vaak is de eerste stap, het aanbieden van een vaststellingsovereenkomst.

Lees verder

Ik ben ziek / arbeidsongeschikt. Wat zijn de mogelijkheden voor een einde van mijn arbeidsovereenkomst?

Als je ziek bent is het van extra groot belang om je tijdig juridisch te laten informeren. In de meeste gevallen krijg je namelijk geen uitkering als je instemt met een einde van het dienstverband tijdens ziekte.

Lees verder

Vaststellingsovereenkomst en een WW-uitkering

Aangezien je vaak nog geen zicht hebt op een nieuwe baan als je met werkgever tot een einde van de arbeidsovereenkomst komt, is het van groot belang om na het einde van je dienstverband, een WW-uitkering te krijgen. Anders zit je zonder inkomen.

Lees verder

Aanzegvergoeding

Heb je een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd? Dan moet je werkgever minimaal één maand voor het aflopen hiervan schriftelijk laten weten of de arbeidsovereenkomst wordt voortgezet of niet.

Lees verder

Wat staat er in een vaststellingsovereenkomst

Je kan met je werkgever een afspraak maken dat je arbeidsovereenkomst komt te eindigen. In de meeste gevallen neemt je werkgever het initiatief, maar ook een werknemer kán om een beëindigingsovereenkomst vragen.

Lees verder

Beëindiging van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd

Heb je een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd? Dan kan die arbeidsovereenkomst (in principe*) niet tussentijds worden opgezegd. Niet door de werkgever, maar ook niet door de werknemer.

Lees verder

Opzegtermijnen

Bij het opzeggen van een arbeidsovereenkomst moet (doorgaans*) een opzegtermijn in acht genomen worden. Hoe lang deze opzegtermijn is? In dit artikel beantwoorden we die vraag!

Lees verder

De transitievergoeding en de beëindigingsovereenkomst

Als je werkgever besluit om jouw arbeidsovereenkomst te beëindigen, dan heb je recht op een transitievergoeding. Het maakt dan niet uit of de werkgever toestemming vraagt aan het UWV om je arbeidsovereenkomst op te zeggen of dat er een ontbinding via de kantonrechter wordt uitgesproken.

Lees verder

Ontslag via de kantonrechter

Feitelijk voor alle ‘overige situaties’ niet zijnde een ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen of ziekte, moet een werkgever een procedure bij de rechtbank starten. De gronden die worden aangedragen zullen dan ook van ‘persoonlijke aard’ zijn, zoals disfunctioneren, verwijtbaar handelen, verstoorde arbeidsverhouding of een combinatie van dat soort redenen.

Lees verder

Ontslagvergunning via UWV

De meest voorkomende route bij een ontslag wegens ‘bedrijfseconomische redenen’ is het aanvragen van een ontslagvergunning bij UWV. Vaak wordt deze gecombineerd met het aanbieden van een vaststellingsovereenkomst en wordt je gevraagd (vrijwillig) mee te werken aan je ontslag.

Lees verder
Hulp bij je ontslag

Als je werkgever aangeeft niet meer met je door te willen, dan komt er ineens veel op je af. Wij kunnen de situatie snel en deskundig met je doornemen.

We bespreken dan je situatie en mogelijkheden. Ben je daarmee geholpen? Heel fijn! Valt er meer uit te halen en wil je dat ook proberen? Dan kunnen we dat voor je doen en in de meeste gevallen is dat voor jou kosteloos.

Laat jouw ontslag checken
Kantoor The Legal Department
Mr. Eline de Wit