Ontslag via het UWV

Ontslag via het UWV

In de wet staan twee situaties genoemd, waarbij een werkgever naar het UWV moet als hij de arbeidsovereenkomst met een werknemer wil beëindigen. Dat is het geval bij:

·      Bedrijfseconomische omstandigheden en

·      Langdurige (langer dan twee jaar) arbeidsongeschiktheid.

In die gevallen kan de werkgever niet naar de kantonrechter maar moet hij naar het UWV om daar toestemming te vragen om de arbeidsovereenkomst te mogen opzeggen.

Het werkt dan zo dat de werkgever een aantal formulieren met informatie moet invullen en aan het UWV moet sturen. De werkgever moet dan –afhankelijk van de gekozen reden om een einde aan het dienstverband te willen-voldoen aan allerlei voorwaarden. Die voorwaarden staan in de zogenaamde UWV Uitvoeringsregels. Bij een situatie bijvoorbeeld waarbij er een paar werknemers uit een functie ontslagenmoeten worden, moet de werkgever goed kijken naar de ontslagvolgorde. Hij kan niet zomaar kiezen wie hij wil houden. In het artikel ‘bedrijfseconomisch ontslag’ en ‘ziekte’ kun je hier meer over lezen.

Als het UWV alle formulieren heeft ontvangen, krijgt de werknemer van het UWV bericht dat de werkgever een ontslagaanvraag heeft gedaan. Vervolgens krijgt de werknemer dan de gelegenheid om schriftelijk te reageren op de ontslagaanvraag. Het UWV gaat dan alles beoordelen en besluit dan of de werkgever toestemming krijgt om de arbeidsovereenkomst op te zeggen of niet.

Als er toestemming wordt gegeven, dan mag de werkgever de arbeidsovereenkomst opzeggen. Daarbij mag de werkgever de tijd dat de procedure bij het UWV heeft geduurd, aftrekken van de geldende opzegtermijn. Er moet wel altijd minimaal één maand opzegtermijn overblijven. Verder zal de werkgever aan werknemer een transitievergoeding moeten betalen.

Vaak willen werkgevers een procedure bij het UWV liever voorkomen. Het kost best veel tijd om de aanvraag te doen en ze zijn gebonden aan de Uitvoeringsregels van het UWV. Veel werkgevers zullen dan ook eerst kijken of het mogelijk is om in onderling overleg tot een einde van het dienstverband te komen. Partijen kunnen dan een vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst sluiten.

Ten aanzien van de vraag wat dan redelijk is om bijvoorbeeld als vergoeding te krijgen bij zo'n regeling, is het van belang te weten of werkgever het ontslag via het UWV voor elkaar zou kunnen krijgen of niet. In het laatste geval kun je uiteraard onderhandelen over een veel hoger bedrag dan alleen de transitievergoeding. Het is daarom goed om ook in het geval van een bedrijfseconomisch ontslag of ontslag na twee jaar ziekte, een aangeboden vaststellingsovereenkomst altijd even te laten checken.

Hulp bij je ontslag

Als je werkgever aangeeft niet meer met je door te willen, dan komt er ineens veel op je af. Wij kunnen de situatie snel en deskundig met je doornemen.

We bespreken dan je situatie en mogelijkheden. Ben je daarmee geholpen? Heel fijn! Valt er meer uit te halen en wil je dat ook proberen? Dan kunnen we dat voor je doen en in de meeste gevallen is dat voor jou kosteloos.

Laat jouw ontslag checken
Kantoor The Legal Department
Mr. Eline de Wit