Ik ben ziek / arbeidsongeschikt. Wat zijn de mogelijkheden voor een einde van mijn arbeidsovereenkomst?

Als je ziek bent is het van extra groot belang om je tijdig juridisch te laten informeren. In de meeste gevallen krijg je namelijk geen uitkering als je instemt met een einde van het dienstverband tijdens ziekte. De gevolgen kunnen dan dus heel groot zijn: je bent ziek en kunt niet werken en hebt ook geen vangnet in de vorm van een uitkering. Dat je in die gevallen (meestal) geen uitkering krijgt, heeft er mee te maken dat een werkgever gedurende twee jaar arbeidsongeschiktheid, verplicht is om (70% van) je loon door te betalen. Verder is er in principe een verbod tot het mogen opzeggen van een arbeidsovereenkomst met een zieke werknemer.

Of je tot een einde van het dienstverband kunt komen tijdens ziekte, verschilt per situatie. Allereerst is van belang hoe lang je al ziek bent. Als je al twee jaar of langer arbeidsongeschikt bent, dan vervalt het opzegverbod en kan een werkgever een ontslagvergunning bij het UWV vragen. Vervolgens kan de werkgever dan je arbeidsovereenkomst opzeggen. Vaak zal dit moment samenvallen met een beoordeling van het UWV over je arbeidsongeschiktheid en de vraag of je in aanmerking komt voor een WIA-uitkering.

Als je nog geen twee jaar ziek bent, kun je niet zomaar instemmen met een einde van het dienstverband. Je werkgever moet immers nog loon doorbetalen en als er een einde komt zal het UWV dit niet willen ‘opvangen’ middels het verstrekken van een uitkering. Werkgever had namelijk gewoon moeten doorbetalen. Er zijn echter gevallen waarin het wel mogelijk is om tot een einde in onderling overleg te komen, ook al ben je ziekgemeld. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je weer bijna beter bent of bij een ziekmelding die te maken heeft met de slechte verstandhouding tussen jou en je werkgever, waarbij je weer gewoon beschikbaar bent voor de arbeidsmarkt als er een einde zou komen aan het dienstverband. Het is ook dan van belang om goede afspraken te maken en de bedrijfsarts te betrekken, om zo te voorkomen dat het UWV alsnog zal oordelen dat er geen uitkering wordt toegekend.

Als je ziek bent met een tijdelijk contract waarbij het contract afloopt terwijl je nog ziek bent, dan kom je meestal wel in aanmerking voor een uitkering. Dat kan zijn een Ziektewet uitkering of een WW-uitkering.

Als er een reorganisatie bij werkgever gaande is en je bent al ziek, dan zal je over het algemeen niet kunnen worden ontslagen. Als het hele bedrijf van werkgever stopt, dan is het wel mogelijk voor je werkgever om je arbeidsovereenkomst op te zeggen. In dat geval zul je over het algemeen aanspraak kunnen maken op een uitkering.

Ben je arbeidsongeschikt en komt er misschien een einde aan je dienstverband? Neem vrijblijvend contact met ons op zodat we kunnen bespreken óf je werkgever dit wel mag en óf je dan recht op een uitkering heb.

Hulp bij je ontslag

Als je werkgever aangeeft niet meer met je door te willen, dan komt er ineens veel op je af. Wij kunnen de situatie snel en deskundig met je doornemen.

We bespreken dan je situatie en mogelijkheden. Ben je daarmee geholpen? Heel fijn! Valt er meer uit te halen en wil je dat ook proberen? Dan kunnen we dat voor je doen en in de meeste gevallen is dat voor jou kosteloos.

Laat jouw ontslag checken
Kantoor The Legal Department
Mr. Eline de Wit