; Ontslag via de kantonrechter

Ontslag via de kantonrechter

Feitelijk voor alle ‘overige situaties’  niet zijnde een ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen of ziekte, moet een werkgever een procedure bij de rechtbank starten. De gronden die worden aangedragen zullen dan ook van ‘persoonlijke aard’ zijn, zoals disfunctioneren, verwijtbaar handelen, verstoorde arbeidsverhouding of een combinatie van dat soort redenen.

Waar het voor de UWV-procedure al zeer raadzaam is ons in te schakelen – bij een rechtbankprocedure geldt dat des te meer. Een ontslagprocedure bij de kantonrechter start met een verzoekschrift – waarop een verweerschrift moet worden opgesteld. Vervolgens wordt er een zitting gehouden bij de rechter, waarna de rechter uitspraak zal doen. In deze procedure is heel veel mogelijk – óók rond het treffen van een regeling / vaststellingsovereenkomst. Werkgever staan daar vaak ook voor open omdat procederen voor hen ook de nodige tijd, onzekerheid en geld kost.

Het dringende advies is dan ook om per omgaande contact met ons op te nemen – liefst nog vóórdat de werkgever zich tot de rechtbank richt.

Alle overige ontslagsituaties

Naast het sluiten van een vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst, een procedure bij UWV of de rechtbank, kan je arbeidsovereenkomst nog op andere manieren eindigen. Zo kan je arbeidsovereenkomst niet worden verlengd of beëindigd in proeftijd. Ook dán heb je over het algemeen recht op een transitievergoeding . Wordt die niet door je werkgever betaald, kaart dit dan direct bij hem aan of neem contact met ons op.

Je arbeidsovereenkomst kan ook komen te eindigen wegens ontslag op staande voet / een dringende reden of omdat je zelf ontslag neem (wel/of niet in een opwelling). Besef dat je WW-rechten daardoor in gevaar komen. Ook in die situaties is het raadzaam contact met ons op te nemen.

Conclusie:

Het arbeidsrecht is een gecompliceerd rechtsgebied met veel (on)mogelijkheden én risico’s. Wij kennen de weg en helpen je graag. Bel ons eens vrijblijvend om uw situatie door te nemen. We kunnen dan bespreken of we je iets voor je kunnen betekenen.

Hulp bij je ontslag

Als je werkgever aangeeft niet meer met je door te willen, dan komt er ineens veel op je af. Wij kunnen de situatie snel en deskundig met je doornemen.

We bespreken dan je situatie en mogelijkheden. Ben je daarmee geholpen? Heel fijn! Valt er meer uit te halen en wil je dat ook proberen? Dan kunnen we dat voor je doen en in de meeste gevallen is dat voor jou kosteloos.

Laat jouw ontslag checken
Kantoor The Legal Department
Mr. Eline de Wit