De transitievergoeding en de beëindigingsovereenkomst

Als je werkgever besluit om jouw arbeidsovereenkomst te beëindigen, dan heb je recht op een transitievergoeding. Het maakt dan niet uit of de werkgever toestemming vraagt aan het UWV om je arbeidsovereenkomst op te zeggen of dat er een ontbinding via de kantonrechter wordt uitgesproken. Alleen als je terecht ontslagen bent op staande voet, zal je (meestal) geen transitievergoeding krijgen.

Ook als je contract voor bepaalde tijd stopt óf je in proeftijd wordt ontslagen, heb je recht op een transitievergoeding.

Transitievergoeding berekenen

De hoogte van de vergoeding hangt af van hoe lang je in dienst bent en de hoogte van je loon. De hoogte van de transitievergoeding kun je op deze site berekenen.

De vergoeding wordt feitelijk per dág opgebouwd, is afhankelijk van je maandsalaris en de duur van je dienstverband.

1. Je hebt recht op 1/3 maandsalaris per heel dienstjaar vanaf je eerste werkdag, plus:

2. Een vergoeding over het resterende deel (maanden, weken en dagen) van de arbeidsovereenkomst, o.b.v. de volgende formule: (loon over het resterende deel van je arbeidsovereenkomst / bruto maandsalaris) x (1/3 bruto maandsalaris /12 )

3. Met een maximum van € 84.000 óf één jaarsalaris, wanneer dat hoger is.

Kortom – het gebruik van onze rekentool is makkelijker!

Transitievergoeding en de vaststellingsovereenkomst

Wat nou als je werkgever je een voorstel doet voor een einde van je contract met wederzijds goedvinden (via een zogenaamde beëindigingsovereenkomst of vaststellingsovereenkomst)?

In dat geval is er geen wettelijk recht op een transitievergoeding. Je kunt dus afspreken dat er geen transitievergoeding wordt betaald of dat er veel meer wordt betaald dan de wettelijke transitievergoeding en alles daartussenin. Vaak kun je wel in ieder geval de transitievergoeding vragen aan je werkgever en soms valt er ook meer uit te halen. Of dat in jouw geval ook zo is, hangt af van wat er precies aan de hand is en waarom werkgever (of jij als werknemer) afscheid wil nemen.

Ontslagvoorstel ontvangen?

Heb je een voorstel ontvangen en twijfel je of er meer uit te halen valt? Neem vrijblijvend contact met ons op zodat we dit kunnen bekijken en met je kunnen doorspreken. Upload je voorstel of bel!

Hulp bij je ontslag

Als je werkgever aangeeft niet meer met je door te willen, dan komt er ineens veel op je af. Wij kunnen de situatie snel en deskundig met je doornemen.

We bespreken dan je situatie en mogelijkheden. Ben je daarmee geholpen? Heel fijn! Valt er meer uit te halen en wil je dat ook proberen? Dan kunnen we dat voor je doen en in de meeste gevallen is dat voor jou kosteloos.

Laat jouw ontslag checken
Kantoor The Legal Department
Mr. Eline de Wit